Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά- Κώδικας 99 της Γιώτας Φώτου



Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Για παιδιά από 11 ετών και πάνω



Ο Κώδικας 99 είναι ένα βιβλίο για νεαρούς αναγνώστες όπου αποτυπώνεται ζωντανά η εικόνα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, της σχολικής πραγματικότητας, οι σχέσεις των εφήβων μεταξύ τους αλλά και με τους γονείς και τους καθηγητές τους. Τα γεγονότα παρουσιάζονται στις διαστάσεις που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία χωρίς υπερβολές, ακρότητες, ή ξένες προς τα ελληνικά δεδομένα μεγαλοποιήσεις καταστάσεων. Ο καθένας θα μπορούσε να αναγνωρίσει στις φιγούρες των ηρώων της Γιώτας Φώτου πρόσωπα οικεία του δικού του περίγυρου.

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου ο δεκαπεντάχρονος Γιάννης, ένας ώριμος και σκεπτόμενος νεαρός (κάθε μαμά θα ήθελε για γιο) με δυνατό χαρακτήρα που ξέρει να θέτει όρια στον εαυτό του και στους άλλους, χωρίς ωστόσο να είναι «αποστειρωμένος». Δεν θα διστάσει να συμμετάσχει σε μια εφηβική φάρσα προς τον διευθυντή του σχολείου, αλλά θα δεχθεί χωρίς παράπονα να πληρώσει το τίμημα της πράξης του. Στην δημιουργία μιας τέτοιας προσωπικότητας γίνεται σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου φανερό πως έχουν βοηθήσει οι γονείς του που είναι οι ίδιοι απαλλαγμένοι απο απωθημένα,  στερεότυπα και καταναγκασμούς ενώ οι δυσκολίες δεν λείπουν και απο τη δική τους ζωή.
Η πλειονότητα των εφήβων πολύ εύκολα θα ταυτιστεί μαζί του, ενώ ταυτόχρονα θα εισπράξει άμεσα και έμμεσα δεκάδες αξιόλογα μήνυμα. Ο Γιάννης είναι ένα υγιές πρότυπο για τους νεαρούς αναγνώστες. Mας αφηγείται λοιπόν σε πρώτο πρόσωπο ένα περιστατικό μου συνέβη κάποια μέρα στο Μάθημα της Φυσικής και στάθηκε αφορμή για μια απίστευτη αποκάλυψη.
Σε δεύτερο πλάνο παρουσιάζεται η εξίσου ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία του κολλητού του φίλου Παπ, όπως τον αποκαλούν οι συμμαθητές για συντομία. Μια πολύ γνώριμη φιγούρα στην ελληνική κοινωνία: το παιδί που πιέζεται ακατάπαυστα από τους γονείς για το19 γιατί το18 δεν είναι καλός βαθμός για εκείνο... Ταυτόχρονα βιώνει την πνιγηρή υπερπροστασία των δικών του σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του,  με αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται και να ισοπεδώνεται η προσωπικότητα του…Μέχρι τη στιγμή που η σταγόνα ξεχειλίζει ακόμη και για ένα παιδί χαμηλών τόνων όπως εκείνος…
Και τότε…
Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση προσδίδει αμεσότητα στο κείμενο, η ιστορία κυλάει αβίαστα και κρατά συνεχώς σε εγρήγορση τον αναγνώστη που συμπάσχει από τη μια με τα προβλήματα των άλλων ηρώων του μυθιστορήματος, αλλά κυρίως καλείται να ανακαλύψει τον αποστολέα δυο περίεργων κωδικοποιημένων μηνυμάτων που έχουν σταλεί στο Γιάννη. Και σε αυτά είναι κρυμμένη η ουσία του μυθιστορήματος...
Η Γιώτα Φώτου καταφέρνει με ένα ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο να μιλήσει στους νεαρούς εφήβους (που έχουν ήδη δεχτεί ένα καταιγισμό από προκαταλήψεις και στερεότυπα τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό περιβάλλον) για την αξία της κριτικής σκέψης, της προσωπικής ερμηνείας των γεγονότων, πέρα από ιδεοληψίες και ανυπόστατες φήμες. Καταφέρνει να μιλήσει στα μεγάλα παιδιά για τη δυσλεξία μέσα από ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο.
Ένα μυθιστόρημα που φανερώνει πόσο εκπληκτικά ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η διαφορετικότητα!
Δίκαια από το Μάιο που εκδόθηκε ως σήμερα διαγράφει μια εξαιρετική πορεία.

1 σχόλιο: