Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

ΜΕ 6 ΚΛΙΚ


το νέο βιβλίο της Γιώτας Φώτου, εκδ. Ψυχογιός.


H ζωή της δωδεκάχρονης Βίβιαν θα αλλάξει ολοκληρωτικά μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του πατέρα της. Η οικογένειά της εγκαταλείπει την ιδιαίτερα άνετη ζωή τους στην Αθήνα και μετακομίζει σε ένα άγνωστο για τη Βίβιαν χωριό. Ο κόσμος της καταρρέει.
Την ίδια στιγμή ο συνομήλικός της Στέργιος ζει μια διαφορετική ζωή στο χωριό, δίπλα στη φύση. Διαφορετική, αν και όχι εντελώς απαλλαγμένη από το άγχος των οικονομικών δυσκολιών που ταλαιπωρούν και τους κατοίκους της υπαίθρου.
Η γνωριμία τους δεν θα ενθουσιάσει κανέναν από τους δύο. Η Βίβιαν κλεισμένη ερμητικά στον εαυτό της αρνείται να δεχθεί τη νέα κατάσταση στη ζωή της και βλέπει μονάχα όσα τη χωρίζουν από τα παιδιά του χωριού και βέβαια από τον Στέργιο. Εκείνος από την πλευρά του βλέπει στο πρόσωπό της όσα εκείνη τού επιτρέπει να δει: μια ωραία μεν, αλλά ψηλομύτα και ξινή Αθηναία. Σχετικά σύντομα ωστόσο θα αποδειχθεί πως όσα τους ενώνουν είναι πολύ πιο βαθιά και ουσιαστικά από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν.

Κομβική θέση στο μυθιστόρημα έχει η ενασχόληση των παιδιών με τη φωτογραφία αλλά και ένα ζηλευτό κτήμα με ροδιές. Η εκπληκτική θέα προς το κτήμα που έχει από το παράθυρό της η Βίβιαν, θα την οδηγήσει σταδιακά και στη διαφορετική θέαση του δικού της κόσμου.

Η συγγραφέας δεν επιλέγει τη γραμμική αφήγηση στην ιστορία της. Παίζοντας με τα κλικ του φωτογραφικού φακού, εναλλάσσει την εστίαση της αφήγησή της από τη Βίβιαν στον Στέργιο, φωτίζοντας τη διαφορετική οπτική τους για τα ίδια γεγονότα. Κατ΄αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματα  των ηρώων  φανερώνονται ανάγλυφα,  αφού  ο  αναγνώστης τα προσλαμβάνει από την οπτική γωνία του ίδιου του φορέα τους.
Στο 6ο κλικ ωστόσο τα πράγματα θα αλλάξουν...

Με 6 κλικ του φωτογραφικού φακού στον καμβά της φύσης και με την αδιαμφισβήτητη μυθοπλαστική της ικανότητα, η Γιώτα Φώτου αποτυπώνει συναισθήματα, εικόνες και καταστάσεις με τρόπο γλαφυρό εστιάζοντας ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα ζητήματα.
Με ρεαλισμό μεταφέρει τη συντριβή και τον θυμό του κοριτσιού που απρόσμενα βλέπει τη ζωή του να αλλάζει.  Στο πρόσωπο της Βίβιαν ωστόσο, ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει όχι μονάχα τη νεαρή έφηβη που στερείται την άνετη διαβίωσή της, αλλά κάθε άνθρωπο που η ζωή τού επιβάλλει, χωρίς κανένα δικαίωμα επιλογής, να εγκαταλείψει ό,τι αγαπά και ό,τι νιώθει πως τον προσδιορίζει.
Μεταφέρει επιπλέον την αγωνία και τον αγώνα εκείνων που, ενώ οι επιλογές τους έμοιαζαν ασφαλείς, τούς άφησαν τελικά μετέωρους και τούς ανάγκασαν να πάρουν αποφάσεις με γνώμονα την ίδια την επιβίωση.
Μεταφέρει τις αγωνίες των ανθρώπων της υπαίθρου για τους οποίους η καλλιέργεια της γης είναι ο τρόπος τους να ζήσουν.
Αλλά κυρίως αποτυπώνει τις λεπτές διεργασίες που συντελούνται στις ψυχές δυο εφήβων που έρχονται αντιμέτωποι με τα απρόσμενα παιχνίδια της ζωής από τη μια και με τα δικά τους πρωτόγνωρα συναισθήματα από την άλλη, σε μια χρονική περίοδο που προσπαθούν έτσι και αλλιώς να ορίσουν τον εαυτό τους στον κόσμο. Και πώς θα μπορούσαν να τον ορίσουν μακριά από τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα;

Η Γιώτα Φώτου γράφει για άλλη μια φορά ένα πρωτότυπο και άρτιο μυθιστόρημα, με γρήγορη πλοκή και ολοζώντανους χαρακτήρες που διαβάζεται απνευστί. Ένα βιβλίο, ύμνο στη φύση, η οποία οδηγεί στην ψυχική ανάταση, θρέφει με τους καρπούς της το σώμα και καταφέρνει τελικά να ενώσει δυο παιδιά από φαινομενικά εντελώς διαφορετικούς κόσμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου