Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Λέσχη Ανάγνωσης για Παιδιά

Μικρός απολογισμός 

Κύκλος Γ΄- 2018-2019


Στις 11 Μαΐου ολοκληρώσαμε τον τρίτο κύκλο των συναντήσεών μας στην Λέσχη Ανάγνωσης για Παιδιά, στο Πνευματικό Κέντρο Σ. Ζιαζιά, οι οποίες διήρκεσαν 7 μήνες, από τον Οκτώβρη του 2019 έως το Μάιο 2019. Κατά την διάρκεια αυτών των μηνών πραγματοποιήθηκαν 8 μηνιαίες συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν 30 παιδιά, ηλικίας 7 έως 12 ετών, χωρισμένα σε δυο τμήματα.

Φέτος με τα παιδιά του μεγάλου τμήματος μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε το βήμα εκείνο που συνέβαλε στην εξέλιξη της Λέσχης. 
Χάρη στη θετική ανταπόκριση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να αγοράσει και να δανείσει τα βιβλία κάθε ανάγνωσης στα παιδιά (ένα για κάθε συμμετέχοντα) ώστε οι αναγνώσεις να γίνονται στο σπίτι, η Λέσχη απέκτησε την κλασική μορφή  των Λεσχών Ανάγνωσης, εξέλιξη πολύ σημαντική καθώς η ανάγνωση είναι μια αναμφισβήτητα μοναχική διαδικασία. Επιπλέον, ο κοινός μας χρόνος στη βιβλιοθήκη αξιοποιήθηκε για συζητήσεις και δράσεις πάνω στο διαβασμένο βιβλίο.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή κίνηση - δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη Δημοτική Βιβλιοθήκη που έχει στηρίζει κατά αυτόν τον τρόπο ένα φιλαναγνωστικό πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες σε αυτό - θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Χριστίνα Παπαδοπούλου, (υπεύθυνη του Παιδικού Τμήματος) για την στήριξη και αυτής της ιδέας εξ αρχής, την κ. Ελένη Παπούλια και βέβαια την πρώην εντεταλμένη Σύμβουλο για θέματα βιβλιοθηκών κ. Δέσποινα Αράπκουλε που αγκάλιασε την ιδέα και ανταποκρίθηκε τόσο θετικά. Φυσικά τους ευχαριστώ και για την εμπιστοσύνη.

Με τα παιδιά του μικρότερου τμήματος διαβάσαμε 8 βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Μετά από κάθε συνάντησή μας τα μικρότερα παιδιά δανείζονταν βιβλία τα οποία διάβαζαν στο σπίτι. Έτσι από το μικρό τμήμα πραγματοποιήθηκαν 76 δανεισμοί βιβλίων.

Τα παιδιά και των δύο τμημάτων παροτρύνονταν να εκφράσουν την άποψή τους για τα βιβλία, και πράγματι δεν δίσταζαν να εκφράσουν τις απορίες, τις αμφιβολίες ή τον ενθουσιασμό τους.
Ιδιαιτέρως το βιβλιαράκι καταγραφής αναγνώσεων των μεγάλων παιδιών, βασισμένο σε χιουμοριστικές ερωτήσεις έδινε πάντα ένα ιδιαίτερα εύθυμο κλίμα στις συναντήσεις μας.

Ακριβώς όπως και στην προηγούμενη σεζόν, τα  βιβλία που επέλεξα να διαβάσουμε με τα παιδιά, είναι μερικά μονάχα από τα δεκάδες καλά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που κυκλοφορούν. Η επιλογή έγινε με διάφορα κριτήρια: επιδίωκα η πλοκή να κεντρίζει έντονα το ενδιαφέρον των παιδιών, να υπάρχει ποικιλία ως προς το συγγραφικό ύφος και ως προς τη θεματολογία και να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών των δύο τμημάτων.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς των παιδιών που στήριξαν  αυτή τη φιλαναγνωστική προσπάθεια για τρίτη χρονιά, επιβεβαιώνοντας πως η πίστη στην αναγκαιότητα ύπαρξης των λογοτεχνικών βιβλίων στη ζωή των παιδιών δεν ήταν μόνο δική μου.

Εύχομαι να τα ξαναπούμε με μεγάλους και μικρούς.

Οι συναντήσεις μας

Τμήμα Α΄


















Λίγες στιγμές μας...















Τα απαραίτητα


Τμήμα Β΄




















Λίγες στιγμές μας...










Φυσικά κάναμε τον δικό μας διαγωνισμό τσιχλόφουσκας!

Φιλαναγνωστικά Παιχνίδια



Φιλαναγνωστικά παιχνίδια


Καλό καλοκαίρι με πολλά βιβλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου