Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Κι εσύ, μαμά... τον χαλβά σου

Η Έλενα Αρτζανίδου, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου της για ενήλικες,''Σιωπηλές σκιές'', επιστρέφει στη λογοτεχνία για παιδιά με ένα αληθινά... γλυκό βιβλίο!
Η Βάνα, βαφτισμένη Βαρβασούλα, βλέπει στο μάθημα του μπαλέτου τη συμμαθήτριά της, την Αμαλία, να ζαλίζεται και να πέφτει στην προσπάθειά της να κάνει μια χορευτική στροφή. Γρήγορα η Βάνα μαθαίνει από τα σχόλια των άλλων κοριτσιών αλλά και από τους γονείς της, πως η Αμαλία δεν τρέφεται καθόλου σωστά: αποφεύγει τα μαγειρεμένα φαγητά επειδή της φέρνουν αναγούλα, τρώει μόνο απ΄ έξω, ενώ φυσικά δεν πλησιάζει τα φρούτα και τις σαλάτες... Γι΄ αυτό το λόγο η φίλη της, όχι μόνο είναι παχουλή, αλλά αρχίζει πια να χάνει τις δυνάμεις της... Πώς λοιπόν η Αμαλία θα γίνει πρίμα μπαλαρίνα που τόσο ονειρεύεται;
Η Βάνα-Βαρβασούλα βρίσκει τη λύση...

Η συγγραφέας, που πάντα καταπιάνεται με άνεση με σοβαρά θέματα, μας δίνει μια όμορφη ιστορία, που με τρόπο αβίαστο φανερώνει στα παιδιά τη σημασία της σωστής διατροφής στην καθημερινότητάς μας και τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας. Θα την αγαπήσουν όλα τα παιδιά και αναμφισβήτητα τα κορίτσια που άκοπα θα ταυτιστούν με την ηρωίδα.

Αξίζει να αναφερθεί πως για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει κατ΄επανάληψη και στο παρελθόν, η συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα εντελώς ασυνήθιστο όνομα για την ηρωίδα της, ένα όνομα αυτή τη φορά με καταγωγή από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, φέρνοντας έτσι τα παιδιά σε επαφή με χαμένα κομμάτια της ιστορικής μας μνήμης.


Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σειρά: Βατόμουρο (7 ετών και πάνω)
Ημ. έκδοσης: 6/11/14
Σελίδες: 48
Εικονογράφος: Λουγιάκη Αλεξία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου