Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Επίσκεψη στους Βιβλιοπειρατές...τη Λέσχη Ανάγνωσης της Β2 τάξης του 1ου Δ.Σ. ΛαμίαςΌταν έλαβα την πρόσκληση χάρηκα πολύ. 
Η κ. Ελένη Παπαθανασίου, δασκάλα της Β2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, όπως με ενημέρωναν από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, είχε φτιάξει Λέσχη Ανάγνωσης με τα παιδιά της τάξη της, τους «Βιβλιοπειρατές» και θα ήθελαν να τους επισκεφτώ. Επιπλέον έστησε την υπέροχη ιστοσελίδα  http://vivliopeirates.webnode.gr/  όπου οι βιβλιοπειρατές έχουν σκοπό να καταγράφουν τις επιδρομές τους στα... βιβλία και όχι μόνο!

Φυσικά δέχτηκα με χαρά την πρόσκληση και επειδή πειρατικό δεν περνά από Λάρισα για Λαμία πήρα μονάχα το…τρένο και την Τρίτη 28 Μαΐου βρέθηκα στο σχολείο τους.

Η γωνιά της Λέσχης Ανάγνωσης στην τάξη. Στο βάθος διακρίνεται το τραπέζι στολισμένο από άκρη σε άκρη με...λογοτεχνικά βιβλία.
Οι προσπάθειες της κ. Ελένης Παπαθανασίου για την δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης ξεκίνησαν στις αρχές της σχολικής χρονιάς αλλά ευοδώθηκαν στα τέλη Μάρτη, οπότε πήρε την άδεια για τη λειτουργία της… Η Λέσχη λειτουργεί κάθε Σάββατο απόγευμα. (Καλά διαβάσατε...Σάββατο). Έτσι όταν τους επισκέφτηκα είχαν ήδη διαβάσει τις Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους και το Ποτάμι που σταμάτησε να κυλά. Με τα παιδιά μιλήσαμε ξανά για τις Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους, και με αφορμή αυτές για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Επιπλέον τους διάβασα αποσπάσματα από το Ένα ποντίκι αλλιώτικο από τα άλλα και παίξαμε το παιχνίδι «Ποντίκι στο κουτί» με αφορμή το βιβλίο.

Πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη Λέσχη Ανάγνωσης είναι και συγκινητικές και ενθαρρυντικές και αξιέπαινες και -μάλλον- σπάνιες. Φυσικά δεν θα είχα την απαίτηση από τους δασκάλους να δουλεύουν εκτός του ωραρίου τους. Η χρονική στιγμή που θα επιλέξουν ώστε να εντάξουν το λογοτεχνικό βιβλίο στην τάξη τους είναι μια προσωπική υπόθεση για τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να το κάνουν. Εκείνοι που το θέλουν βρίσκουν αργά η γρήγορα τον τρόπο.

Θαύματα από τη μια μέρα στη άλλη δε γίνονται. Πιστεύω πως τα περισσότερα παιδιά, θα αγαπήσουν τα βιβλία όταν τα γνωρίσουν, η γνωριμία όμως αυτή απαιτεί επίμονη, συστηματική δουλειά και πάνω απ΄ όλα πίστη και διάθεση από το δάσκαλο. Όταν όμως στην τάξη υπάρχει σε μια γωνιά ένα τραπέζι γεμάτο λογοτεχνικά βιβλία και όταν κάθε Σάββατο η δασκάλα μαζεύει τα παιδιά για να τους διαβάσει και να παίξουν με αυτά τα βιβλία, τότε αναμφίβολα αυτή η συνάντηση με τη λογοτεχνία δεν θα περάσει απαρατήρητη απο τα παιδιά...

Με την δασκάλα της τάξης την κ.Ελένη Παπαθανασίου, την ψυχή της Λέσχης Ανάγωνσης "Βιβλιοπειρατές"
Θα ήθελα να συγχαρώ την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Παπαθανασίου για το ζήλο της και την αξιέπαινη προσπάθειά της και να της ευχηθώ καλή δύναμη! Εύχομαι να συνεχίσει με την ίδια διάθεση και στο μέλλον.
Ευχαριστώ επίσης το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με την συνδρομή του οποίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη και ιδιαιτέρως την κ. Τασούλα Σαμαρά  για την πρόσκληση και την υπέροχη φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου