Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Βιβλία και Βιβλιοφιλία-Ημερίδα Φιλαναγνωσίας Π. Ε. Ανατολικής ΘεσσαλονίκηςΤην Τετάρτη 22 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα που οργάνωσε η Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης με αφορμή τα τρία χρόνια φιλαναγνωστικών δράσεων.
Οι δράσεις φιλαναγνωσίας είναι ποικίλες και αφορούν τη Λέσχη Ανάγνωσης εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών "Αχιλλέας Καψάλης", το πρόγραμμα "Πάμε Τελλόγλειο", τη βαλίτσα της φιλαναγνωσίας και βέβαια το ιστολόγιο «Βιβλία και βιβλιοφιλία,» ένα διαδικτυακό χώρο συνάντησης εκπαιδευτικών, μαθητών, συγγραφέων, εκδοτών που με τις πρωτότυπες στήλες του δίνει σε εκπαιδευτικούς και παιδιά τη δυνατότητα να μυηθούν στον κόσμο του βιβλίου και των δημιουργών του.
Η κ. Έλενα Αρτζανίδου, ο κ Α. Κόπτσης, ο κ.Ε Κελεσίδης, ο κ.Α. Παρασκευάς και η κ. Χρ. Τσαγκάλια
Μια επίσκεψη στο ιστολόγιο http://filanagnosiaprogram.blogspot.gr  θεωρώ πως επιβάλλεται από όλους, γονείς και εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, γιατί φανερώνει χωρίς πολλά λόγια την εμπνευσμένη και συστηματική δουλειά που γίνεται μέσω αυτού του διαδικτυακού χώρου.
Η βράβευσή του άλλωστε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ήρθε να την ανταμείψει και να τη φωτίσει ακόμη περισσότερο.

Προσωπικά είχα την χαρά να συμμετέχω σε δυο δράσεις: Με την ιστορία μου «Στο σκοτεινό υπόγειο» στη στήλη: Ο συγγραφέας συνομιλεί με τα παιδιά, και στο πρόγραμμα «Πάμε Τελλόγλειο,» όπου η λογοτεχνία συνδέεται με τις εικαστικές τέχνες (υπάρχει προηγούμενη σχετική ανάρτηση) με αφορμή το βιβλίου μου, Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους.
Και οι δυο αποτέλεσαν υπέροχες εμπειρίες για μένα και μου άφησαν την αίσθηση πως και τα παιδιά τις εξέλαβαν με τον ίδιο τρόπο.

Ψυχή των δράσεων,  η Έλενα Αρτζανίδου εκπαιδευτικός και συγγραφέας που με τη στήριξη του Διευθυντή της κ. Μ. Καλογραία και του σχολικού συμβούλου κ Α. Κόπτση, κατάφεραν να κάνουν αυτό το πρωτοποριακό για την Ελλάδα βήμα στο χώρο του βιβλίου για παιδιά.

Προσθήκη λεζάντας
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους ένιωσα την έλλειψη χρόνου. Μπορούν να χωρέσουν δράσεις τόσων χρόνων, αγωνίες, άγχη, ενθουσιασμός, επιβεβαιώσεις, απογοητεύσεις (από εξωγενείς παράγοντες…) σε λίγες ώρες παρουσίασης;
Οι περιγραφές των δράσεων Φιλαναγνωσίας από τους δασκάλους που τις ενέταξαν ενεργά και συστηματικά στο πρόγραμμά τους, αλλά και της ανταπόκρισης των παιδιών σε αυτές δεν ήταν μονάχα συγκινητικές, αλλά κατέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως οδηγός στη συνάντηση  του παιδιού με το βιβλίο δεν μπορεί παρά να είναι ο δάσκαλος που έχει διάθεση, όραμα και κάποιον να τον καθοδηγεί...Πόσο χρήσιμο θα ήταν να ακούσουν την εμπειρία τους όλοι οι δάσκαλοι που εργάζονται στα σχολεία μας!

Η συγγραφέας κ. Ελένη Δικαίου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση στο δεύτερο μέρος της ημερίδας.
Θεωρώντας προνομιούχα τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της Π. Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αυτό το οποίο εγώ προσωπικά θα επιζητούσα, πρώτα ως γονέας και έπειτα ως συγγραφέας, θα ήταν η επέκταση του προγράμματος πανελλαδικά, σε όλες τις διευθύνσεις, κάτω από μια φόρμα που θα έβρισκε προφανώς το Υπουργείο Παιδείας.
Αυτού του είδους οι δράσεις προάγουν το ζητούμενο της φοίτησης των παιδιών μας στα σχολεία που είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου