Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Μέρες παδικού και νεανικού βιβλίου στην Κω

                                                        3,4 και 5 Μαίου 2018


Πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά η δράσης φιλαναγνωσίας ''Μέρες παιδικού και νεανικού βιβλίου στην Κω'', όπου βρεθήκαμε προσκεκλημένοι εννέα συγγραφείς παιδικών και εφηβικών βιβλίων και δυο εικονογράφοι. Πρόκειται για μια εξαιρετικά οργανωμένη δράση που κατά κοινή ομολογία μας ενθουσίασε όλους.
Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει μια φιλαναγνωστική προσπάθεια τόσο επιτυχημένη, τόσο ουσιαστική; Το όραμα, ο σαφής στόχος, η συνεργασία και η μεθοδικότητα. Η ιδέα αυτή του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη στηρίζεται με θέρμη από τους τοπικούς φορείς. Ο Δήμος Κω με την υπεύθυνη κ. Ειρήνη Χατζηχριστοφή αναλαμβάνει τις μετακινήσεις των καλεσμένων, το φαγητό, τους χώρους δράσεων, το Πολυκέντρο Π. Θαλασσινού τη διαμονή, η σχολική σύμβουλος Μ. Κουρούπη την υποστήριξη για την συμμετοχή των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί την προετοιμασία των παιδιών και ποικίλες δράσεις βασισμένες στα βιβλία, οι γονείς την αγορά των βιβλίων, που αν και δεν είναι υποχρεωτική, ήταν ωστόσο ολοφάνερο πως έχει γίνει κατανοητό ότι αυτό που μένει στα παιδιά από αυτήν την εμπειρία είναι το βιβλίο.
Όλα αυτά ωστόσο δεν άρχισαν ούτε γιγαντώθηκαν μέσα σε μια νύχτα. Ο Βασίλης και ο Γιάννης ξεκίνησαν συγκρατημένα. Κάθε χρονιά ήταν επιτυχής. Μετρώντας τις δυνάμεις τους και έχοντας σαφή εικόνα για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα σε βάθος 6 χρόνων ο θεσμός έφτασε να φιλοξενεί άριστα 9 συγγραφείς και 2 εικονογράφους που βίωσαν όχι μόνο μια εξαιρετική διαμονή, αλλά συνάντησαν παιδιά που είχαν γελάσει ή προβληματιστεί με τους ήρωες των ιστοριών τους, που είχαν ερωτήσεις να τους απευθύνουν, που είχαν ενθουσιαστεί με τη συμμετοχή τους σε θεατρικές παραστάσεις, δραματοποιήσεις και ταινίες μικρού μήκους βασισμένες στα βιβλία που είχαν διαβάσει.
Σε ότι με αφορά, συναντήθηκα με παιδιά της Γ΄και Δ΄ τάξης πέντε δημοτικών σχολείων: της Κεφάλου, του Πυλίου, του 4ου Δ.Σ. Κω, του 2ου Δ.Σ. Κω και του 5ου Δ. Σ. Κω, ατα οποία τα παιδιά είχαν διαβάσει και δουλέψει με τους δασκάλους τους με διάφορους τρόπους τα βιβλία μου, Ένα ποντίκι αλλιώτικο από τα άλλα, εκδ. Ψυχογιός, Ένας κήπος στην τάξη μας, εκδ. Ψυχογιός, Το ποτάμι που σταμάτησε να κυλά, εκδ. Ψυχογιός και Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους, εκδ. Ψυχογιός.
Τους ευχαριστώ όλους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου