Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Καλοκαιρινή Εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας απο το FUTURE LIBRARY, καλοκαίρι 2013"Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος!" ήταν το κεντρικό σύνθημα που έδωσε το Future Library και κυριάρχησε σε 103 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι που μόλις πέρασε και βέβαια και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας "Κωνσταντίνος Κούμας".Στη σελίδα του Future Library διαβάζουμε:
Από το 2011, που ιδρύθηκε το Future Library, στόχος μας είναι να μεταμορφώσουμε τις ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες σε μοναδικά κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης. Μόνο έτσι μπορεί να εγκατασταθεί στη συνείδηση του κόσμου, η σπουδαιότητα του θεσμού των βιβλιοθηκών. Σε όλη την πορεία μας μέχρι σήμερα, έχουμε την αμέριστη στήριξη του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” που είναι ο αποκλειστικός δωρητής αυτής της δράσης.

 
Ο Βάτραχος είναι βάτραχος, ένα από τα πολλά βιβλία που δώρησε στις βιβλιοθήκες το Future Library.
Και πράγματι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν άλλο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ζωντανέψουν, χωρίς τη συνδρομή του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"  οι βιβλιοθήκες μας, έτσι όπως ζωντάνεψαν αυτούς τους 3 μήνες. Όχι μόνο γιατί η τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν θα της επέτρεπε να επενδύσει χρήματα σε τέτοιες δράσεις, αλλά γιατί πιστεύω πως, δυστυχώς, ακόμη και αν υπήρχαν τα χρήματα το ελληνικό κράτος θα επέλεγε να τα προσφέρει αλλού, σε φορείς και δράσεις διαφορετικές και όχι στις βιβλιοθήκες, στην αγορά βιβλίων για αυτές και σε δράσεις που σχετίζονται με τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργικότητα.


Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος με μεγάλη χαρά συμμετείχα εθελοντικά (όπως και όλοι οι άλλοι) σε τρεις δράσεις: 
Ανάγνωση και κατασκευή με αφορμή το βιβλίο του Μαξ Βέλθουις, Ο βάτραχος είναι βάτραχος
Ανάγνωση, δραματοποίηση, δημιουργική γραφή, με αφορμή τη δράση: Τα φαντάσματα είναι άσπρα.
Χρονογραμμή του πράσινου, μια δράση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ιστορικής υφής. 
Ο βάτραχος μπορεί να μην τα κατάφερε να πετάξει, ο φίλος μας πάντως...παραλίγο!
Η βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια ολόκληρου του καλοκαιριού γέμιζε με παιδιά ενθουσιασμένα και ορεξάτα να ακούσουν ιστορίες, να φτιάξουν δικές τους, να ασχοληθούν με εικαστικά, να τραγουδήσουν, να ψάξουν τα ράφια, να δανειστούν βιβλία.
Και αληθινά, όχι ως άνθρωπος που ασχολείται με το βιβλίο αλλά πρωτίστως ως μητέρα, νιώθω μεγάλη ανακούφιση όταν ξέρω πως παιδιά και έφηβοι μπορούν να περάσουν δημιουργικά ένα κομμάτι του χρόνου των καλοκαιρινών τους διακοπών σε ένα ασφαλές και γεμάτο θετικά ερεθίσματα περιβάλλον όπως είναι αυτό μιας δημόσιας βιβλιοθήκης.Τα φαντάσματα είναι άσπρα-εικαστικά 
Η φοβερή όμαδα των αγοριών που με δυσκολία σήκωσε κεφάλι απο την ιστορία για φαντάσματα που έγραφε.

Νιώθω λοιπόν την ανάγκη να ευχαριστήσω το Future Library που καλύπτει με την παρουσία του την εκκωφαντική απουσία του κράτους, όλο το προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας για την εξαιρετική συνεργασία και βέβαια και τους άλλους εθελοντές γιατί η συλλογικότητα και η αλληλοβοήθεια είναι αυτή που οδηγεί στην επιτυχία ενός στόχου.
Χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους ιστοριούλες για φαντάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου