Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Τα Χριστούγεννα μας χτυπούν την πόρτα



Τα Χριστούγεννα μας χτυπούν την πόρτα…

Ώρα για χριστουγεννιάτικα βιβλία!

Είναι αλήθεια πως τα Χριστούγεννα με ενθουσιάζουν. Πάντα τα αγαπούσα. Από παιδί λάτρευα να περνώ ώρες ζωγραφίζοντας ή διαβάζοντας δίπλα – τι δίπλα;- καλύτερα κάτω από το αναμμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, χαζεύοντας τις μπαλίτσες, τα αγγελάκια, τους αγιοβασίληδες, το χιόνι από βαμβάκι (τη δεκαετία του 80΄ ήταν πολύ της μόδας…) σα να πάλευα να γίνω και γω ένα κομμάτι αυτού του τόσο παραμυθένιου και γαλήνιου σκηνικού… Αν και μεγάλωσα για τα καλά πια, εξακολουθώ να μαγεύομαι από αυτή τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που αναδύουν τα Χριστούγεννα. 
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το πρώτο μου βιβλίο, Τα καμώματα της χρυσαφένιας μπαλίτσας, είναι χριστουγεννιάτικο, ούτε πως λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε ακόμη ένα, Η Ιφιγένεια και ο Καλικάντζαρος, γιατί υπέροχες οι μπαλίτσες, οι γιρλάντες και τα έλατα αλλά Χριστούγεννα χωρίς καλικάντζαρους γίνονται;
Βέβαια, δε μου αρκεί μόνο να γράφω χριστουγεννιάτικα βιβλία. Πολλά περισσότερα διαβάζω…Εδώ και μέρες αναζητούμε με τα παιδιά τα χριστουγεννιάτικα βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας από τις προηγούμενες χρονιές και μελετούμε ποια θα είναι τα νέα που θα έρθουν τη φετινή χρονιά για να κάνουν παρέα στα παλαιότερα, μα περισσότερο, σε εμάς…

Ανακαλύψαμε λοιπόν, μεταξύ άλλων, Τα χριστουγεννιάτικα δώρα της Γαβριέλας της Γιώτας Φώτου.
Η Γαβριέλα πηγαίνει στην πρώτη δημοτικού και είναι αποφασισμένη να μάθει σε χρόνο ρεκόρ γραφή και ανάγνωση για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που προκύπτει τα τελευταία δυο χρόνια με τα δώρα του Άγιου Βασίλη: Ότι ζητάει δεν της το φέρνει μία αλλά… τέσσερις φορές. Προφανώς το μπέρδεμα γίνεται γιατί η Γαβριέλα αναθέτει στους μεγάλους να ζητήσουν το δώρο της από τον Άγιο. Έτσι φέτος θα γράψει μόνη της το γράμμα. Αυτά που θα ζητήσει όμως θα εκπλήξουν τους μικρούς αναγνώστες…
Στην όμορφη ιστορία της, η Γιώτα Φώτου καταπιάνεται με ένα αγαπημένο θέμα των παιδιών, τα δώρα του Άγιου Βασίλη. Η Γαβριέλα μας κερδίζει με τον αυθορμητισμό και τη γνήσια παιδικότητά της, αποδεικνύεται απρόσμενα ολιγαρκής και γενναιόδωρη και βοηθά και μας να μιλήσουμε για τις έννοιες αυτές με τα παιδιά μας.
Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Βατόμουρο (7-9 ετών) των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ, μπορούν ωστόσο να το παρακολουθήσουν πολύ ευχάριστα και τα παιδιά του νηπιαγωγείου.


Κάπου εκεί στα ράφια μας συναντήσαμε και τον Άγιο-Βασίλη που έδειχνε πολύ στεναχωρημένος και αν κρίνουμε από τον τίτλο του βιβλίου της Σοφίας Παράσχου, Όταν έκλαψε ο Αϊ-Βασίλης δεν έδειχνε μόνο αλλά πράγματι ήταν…

 Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε ο αναγνώστης, η ιστορία αυτή δε διαδραματίζεται σε κάποια χιονοσκέπαστη χώρα της Ευρώπης, αλλά σε ένα ζεστό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού όπου ο Αϊ-Βασίλης καταφτάνει έχοντας διπλή αποστολή: α) να ξεκουραστεί γιατί είναι πτώμα από τις χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες, β) να βοηθήσει την Κοραλλένια να βρει όνομα για το νησί της, στο οποίο παρεμπιπτόντως, βρίσκονται και οι G8 και καταστρώνουν σχέδια για το πώς θα…πληγώσουν και άλλο τον πλανήτη. Ο Άγιος, ο όποιος να σημειώσουμε πως παίζει το διαδίκτυο στα δάχτυλα, βρίσκει τη λύση, όπως παράλληλα συνειδητοποιεί και ο ίδιος πως δώρο για κάποια παιδιά είναι η τροφή, το νερό, το σχολείο, η ιατρική περίθαλψη, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια…και αυτό τον κάνει να κλάψει.
Η Σοφία Παράσχου «χρησιμοποιεί» τον Αϊ-Βασίλη για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, τη συμβίωση με τους συνανθρώπους μας, την κατανόηση, την εμπιστοσύνη, την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και τελικά της αξία κάθε ζωντανού οργανισμού στον πλανήτη μας. Είμαι σίγουρη πως ο Αϊ-Βασίλης δεν θα είχε καμιά αντίρρηση!
Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτότυπο, καλογραμμένο και ευχάριστο βιβλίο που συνδυάζει την απόλαυση με την γνώση.
Ανήκει και αυτό στη σειρά Βατόμουρο (7-9 ετών) των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ, θεωρώ ωστόσο πως θα ανταποκρινόταν σε αυτό καλύτερα παιδιά από 8 ετών και πάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου